przejdź do Menu przejdź do Nagłówka przejdź do Treści przejdź do Stopki

03-03-2023

OŚWIADCZENIE BURMISTRZA KRASNEGOSTAWU

Szanowni Państwo,

realizacja na naszym terenie inwestycji związanej z przebiegiem trasy szybkiej kolei zrozumiale budzi wielkie emocje. Z jednej strony umożliwi nam dojazd do uczelni wyższych, szkół, pracy, pozwoli zrealizować podróże wakacyjne ale jednocześnie wiąże się z ingerencją w infrastrukturę miasta, nieruchomości, przedsiębiorstw, gospodarstw rolnych.

W tym miejscu chciałbym podkreślić, że ani Miasto Krasnystaw ani żaden inny samorząd nie jest inwestorem tego przedsięwzięcia. Jest nim Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. My, jako samorządowcy możemy jednak podejmować wielotorowe działania zmierzające do ochrony naszych mieszkańców przed negatywnymi skutkami tej inwestycji.

Szanowni Państwo,

Samorządy zaplanowały w swoich budżetach środki na opracowanie trasy alternatywnej dla wariantów przedstawionych przez spółkę CPK. Wspólnie z samorządowcami Miasta i Gminy Izbica, Gminy Krasnystaw, Gminy Łopiennik Górny, Gminy Zamość i Gminy Stary Zamość podjęliśmy współpracę z Instytutem Kolejnictwa z Warszawy -  firmą badawczą, która specjalizuje się w opracowaniu ekspertyz i doradztwie z zakresu transportu kolejowego.

Aby zminimalizować negatywne skutki na obszarze objętym inwestycją CPK wspólnie pracujemy nad przygotowaniem dwóch alternatywnych tras szybkiej kolei. Jedną z linii proponujemy usytuować w korytarzu trasy S17. Nad przebiegiem drugiej pracują obecnie projektanci Instytutu Kolejnictwa.

Ponadto, w ramach porozumienia z sąsiednimi samorządami, skierowaliśmy do Prezesa Zarządu Centralnego Portu Komunikacyjnego Pana Mikołaja Wilda wniosek o wydłużenie procesu konsultacyjnego w sprawie nowo projektowanej linii kolejowej dużych prędkości oraz odroczenie terminu ogłoszenia wariantu inwestorskiego dla wskazanych linii do końca drugiego kwartału bieżącego roku. Analogiczne pisma zostaną przekazane do Pełnomocnika Rządu ds. Centralnego Portu Komunikacyjnego Pana Marcina Horały oraz do Ministerstwa Infrastruktury.

Szanowni Mieszkańcy,

Wskutek podejmowanych przez nas działań uzyskaliśmy zgodę Lubelskiego Konserwatora Zabytków na przeprowadzenie nieinwazyjnych badań archeologicznych na tzw. Górze Św. Jana oraz w okolicach stawu przy ul. Lwowskiej. Nawiązaliśmy współpracę z Państwową Akademią Nauk Stosowanych w Chełmie, która nieodpłatnie przeprowadzi te badania. Zostaną one wykonane w ciągu najbliższych kilku tygodni.

Uważam, że bliska współpraca i zacieśnienie relacji samorządów z naszego regionu są kluczowe, aby przekonać spółkę CPK do przeanalizowania proponowanych przez nas wariantów przebiegu linii szybkiej kolei.